Landelijk startschot Nationale Orgeldag 2018 in het Orgelpark in Amsterdam.

Op zaterdag 8 september a.s. zal voor de 17e maal in successie de Nationale Orgeldag worden gehouden. Overal in het land zullen orgelcommissies en organisten hun orgels op geheel eigen wijze laten zien en laten klinken. De Nationale Orgeldag valt ieder jaar samen met de Open Monumentendagen. Daardoor kunnen ‘toevallige passanten’ op een mogelijk verrassende wijze ook kennismaken met het orgel. Het orgel kan juist dan anders gepresenteerd worden dan in de gebruikelijke liturgische functie.

Lokale en regionale orgelcommissies wordt aangeraden tijdig contact op te nemen met de lokale commissie Open Monumentendagen om ook hun orgel te programmeren in het totaalprogramma van deze dagen. Ook kunnen zij op hun eigen wijze een lokaal of regionaal startschot geven aan de Nationale Orgeldag 2018, waarbij het orgel een nadrukkelijke rol kan krijgen in het culturele leven. Ook samenspel met andere muziekinstrumenten geeft een versterkende rol aan het orgel. Muziek zal samenbindend werken!

Landelijk startschot

Het landelijke startschot van de Nationale Orgeldag 2018 wordt gegeven in het Orgelpark in Amsterdam. De korte orgelbespelingen op de diverse orgels worden verzorgd door de Amsterdamse organisten Gerben Gritter (Waalse kerk Amsterdam), Jacob Lekkerkerker (Oude kerk) en Stephan van de Wijghert (De Duif). Naast een lezing zal het landelijk startschot van de Nationale Orgeldag daar gegeven worden Loek Dijkman, die zich met zijn Stichting UTOPA inzet voor o.a. de orgelcultuur en het Orgelpark. De mogelijkheid bestaat ‘s middags een orgelwandeling langs een aantal Amsterdamse orgels te maken. Het slotconcert wordt om 16.30 uur gegeven door de drie eerder genoemde organisten.

 

Lokale activiteiten

Lokale orgelcommissies worden opgeroepen hun activiteiten voor de Nationale Orgeldag 2018 vorm en inhoud te geven. Zij worden verzocht hun activiteit door te geven via www.nationaleorgeldag.nl waarbij deze dan geplaatst wordt op deze landelijke site.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.