Landelijk startschot Nationale Orgeldag 2019 in de Kloosterkerk in Den Haag

Op zaterdag 14 september a.s. zal voor de zal voor de 18e maal in successie de Nationale Orgeldag worden gehouden. Overal in het land zullen orgelcommissies en organisten hun orgels op een voor hen geheel eigen wijze laten zien en laten klinken.

De Nationale Orgeldag valt ieder jaar samen met de Open Monumentendagen. Daardoor kunnen ‘toevallige passanten’ op een mogelijk verrassende wijze ook kennismaken met het orgel. Het orgel kan juist dan anders gepresenteerd worden dan in de gebruikelijke liturgische functie.

Lokale en regionale orgelcommissies wordt aangeraden tijdig contact op te nemen met de lokale commissie Open Monumentendagen om ook hun orgel te programmeren in het totaalprogramma van deze dagen. Ook kunnen zij op hun eigen wijze een lokaal of regionaal startschot geven aan de Nationale Orgeldag 2019, waarbij het orgel een nadrukkelijke rol kan krijgen in het culturele leven. Ook samenspel met andere muziekinstrumenten geeft een versterkende rol aan het orgel. Muziek zal samenbindend werken!

Landelijk startschot en orgelwandeling

Het landelijke startschot van de Nationale Orgeldag 2019 wordt gegeven in de Kloosterkerk in Den Haag. Naast een pakkend verhaal over de Nederlandse orgelbouw en de orgelhistorie van Den Haag en een activiteit voor en met de kinderen rond het Doe-orgel van Orgelkids, zal een ‘hoogwaardigheidsbekleder’ deze dag officieel openen. Het Marcussen-orgel wordt bespeeld door de vaste organist Geerten van de Wetering.

Aansluitend aan de officiële opening wordt een orgelwandeling gehouden langs enkele kerken in de Haagse binnenstad: de kerk van H. Jacobus de Meerdere (Adema, 1891), de Waalse Kerk (Cavaillé-Coll, 1885), en de Oud-Katholieke Kerk (Garrels, 1726).

Om 15.45 uur zal in de Lutherse Kerk (Bätz, 1762 en het Italiaans positief, ca 1740) het slotconcert van deze dag worden gegeven door titularis Sander van den Houten.

Lokale activiteiten

Lokale orgelcommissies worden opgeroepen hun activiteiten voor de Nationale Orgeldag 2019 vorm en inhoud te geven. Zij worden verzocht hun activiteit door te geven via www.nationaleorgeldag.nl waarbij deze dan geplaatst wordt op deze landelijke site.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.