Startschot Nationale Orgeldag 2017 in Maastricht

Op zaterdag 9 september 2017 wordt voor de 16e maal de Nationale Orgeldag gehouden. Overal in het land zullen orgelcommissies en organisten hun orgels op geheel eigen wijze laten zien en laten klinken. De Nationale Orgeldag valt ieder jaar samen met de Open Monumentendagen. Daardoor kunnen ‘toevallige passanten’ op een mogelijk verrassende wijze ook kennismaken met het orgel. Het orgel kan juist dan anders gepresenteerd worden dan in de gebruikelijke liturgische functie.

Lokale en regionale orgelcommissies wordt aangeraden tijdig contact op te nemen met de lokale commissie Open Monumentendagen om ook hun orgel te programmeren in het totaalprogramma van deze dagen. Ook kunnen zij op hun eigen wijze een lokaal of regionaal startschot geven aan de Nationale Orgeldag 2017, waarbij het orgel een nadrukkelijke rol kan krijgen in het culturele leven. Ook samenspel met andere muziekinstrumenten geeft een versterkende rol aan het orgel. Muziek zal samenbindend werken!

Landelijk startschot

Het landelijke startschot van de Nationale Orgeldag 2017 wordt gegeven in de Sint-Janskerk in Maastricht. Dit op initiatief van en in nauwe samenwerking met de Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg (SOL). Naast korte orgelbespelingen en een lezing zal het landelijk startschot van de Nationale Orgeldag daar gegeven worden door de burgemeester van Maastricht, mevrouw Annemarie Penn. Behalve een orgelwandeling langs o.a. de Sint-Matthiaskerk, de Sint-Martinuskerk en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, zullen er in de Sint-Servaasbasiliek demonstraties zijn op en rond het monumentale orgel. Ook Verschueren Orgelbouw zal meewerken aan deze dag. Het slotconcert wordt om 17.00 uur gegeven door Marcel Verheggen op het orgel van de Sint-Servaasbasiliek.

Lokale activiteiten

Lokale orgelcommissies worden opgeroepen hun activiteiten voor de Nationale Orgeldag 2017 vorm en inhoud te geven. Zij worden verzocht hun activiteit door te geven via www.nationaleorgeldag.nl waarbij deze dan geplaatst wordt op deze landelijke site.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten